Våra sjöar
Våra sjöar
Här finner du allmän information om de sjöar som ingår i Flatens fiskevårdsområde. Fiskevårdsområdet ligger längs med väg 23 mellan Virserum och Målilla i Hultsfreds kommun. Fiskekorten vi säljer gäller i alla områdets sjöar. Nedan kan du läsa en kort information om respektive sjö som finns i våra fiskevatten. När det gäller sportfisket så fångas det abborrar upp till 1,5 kilo regelbundet och gäddor upp till 10 kilo är ingen sensation. Även hyggliga gösar har börjat att fångas i sjön Flaten.
Välkommen att fiska hos oss!
Flatensjön
Stränderna är på östra sidan mestadels steninga och klippiga, i väster är stränderna flacka och där finns också en hel del bebyggelse, mestadels sommarstugor. Sjöns bottnar är mestadels hårda, steniga och sandiga. Flaten har sparsam vegetation förutom vid in och utloppen. Växtligheten som finns består mest av bladvass, näckrosor och kaveldun.
Man har flera gånger satt ut gäddyngel, senast gjorde man det i mitten av 80-talet. Gös introducerades i sjön under 2010 och man beräknar att det tar ca 5 år innan man har ett bestånd som man kan fiska efter. På ön i Flaten har det under lång tid häckat fiskgjuse
Sjön är även en mycket bra pimpelsjö där det lönar sig att prova sig fram med balans- och vertikalpirk beroende på storleken på fisken som man söker. Gäddfisket i Flaten är bra. Fiskar runt 10 kg är inte ovanliga och det har tagits gädda över 12 kg. Om man hyr en båt har man massor med platser att fiska på och eftersom det även finns siklöja i sjön lönar det sig att prova att släpa en vobbler efter båten i sjöns djupare områden. De djupaste områdena finns öster och norr om Flateö och är områden som hyser storgäddor.
Meta efter karpfisk kan man göra på många platser från land, bl.a. i den södra delen och i den norra viken där ån rinner ut från sjön. För att fånga braxen, mört och sarv är bottenmete effektivt och ett bra bete är lövmask
Bysjön och Gårdvedaån till Gårdveda kraftstation
Bysjön är 84 hektar stor och har ett medeldjup på 2 meter och ett maxdjup på 5 meter. Bottenstrukturen är omväxlande dyiga och gyttjiga, runt stränderna finns dock sten, block och hällar.
Vattenvegetationen är sparsam förutom vid inloppet där den är riklig. Sjön ligger i Gårdvedaåns huvudfåra och den är omgiven av barrskog och torvmarker samt åker och ängsmark. Det finns ett 10-tal sommarstugor runt sjön.
Gårdvedaån till Gårdveda kraftstion ingår också i fiskevårdsområdet.
Metspön i olika längder kan med fördel användas av barn eftersom dessa är lätta att hantera. Gädda går att angla/ismeta på vintern, vilket ofta ger bra med fisk. I östra delen går det att spinnfiska gädda i närheten av de vassar som finns där sjön har sitt utlopp. Även stor ål har fångats i sjön längre tillbaka i tiden.
Melsjön
Melsjöns bottnar är mjuka med mest sand och dy. Sjön har kraftig vegetation och den består i huvudsak av näckrosor, säv och bladvass. Kraftigast är vegetationen vid in och utloppen.
Stora flugor med fjädrar i silver, guld, rött, vitt och gult brukar vara bra. En tjockare tafs längst ut mot flugan behövs för att inte gäddans tänder ska kunna skava av linan. Sarv kan man meta från båt i grunda och vegetationsrika områden med flötmete och använda majs eller mask som bete.
Yttre Vrången
Botten på sjön är omväxlande hårda och mjuka, den östra viken är mest dyig, medan övriga sjön har fastare och stenigare botten. I östra viken finns också den mesta av vegetationen, mest bestående av säv och näckrosor. Man har flera gånger satt ut gäddyngel i Yttre Vrången, senast gjorde man det i mitten av 80-talet
Övre Vrången och Vrångegöl med avflöde
Den klippiga terrängen och skogen göra att sjön har en riktig vildmarkskaraktär. I sjön är det sparsamt med växter, de som finns är näckrosor, vattenklöver och säv. Det finns ett rikt fågelliv i och runt sjön med arter som fiskgjuse, storlom, storskrake, drillsnäppa och ejder.
Vrågegöl med avflöde ingår också i fiskevårdsområdet.